Cât de importantă este performanța fizică și mentală a copiilor?

Articol realizat în colaborare cu Alina Epure, Doctor in medicina, specialist in biochimia nutritiei, terapeut nutritionist, membru ESPEN si The Nutrition Society

 

Câteva lucruri pe care să le știi despre performanța fizică și mentală a copiilor

Arta de a trăi frumos, în echilibru, armonie, liniște și bucurie se învață din zâmbetul unui copil. Maturizarea forțată și lipsa empatiei duc la o copilărie trăită în ritm alert, cu programe încărcate asemănătoare unui CEO, ce rezultă într-o discrepanță mentală și fizică.

Importanța unui echilibru sănătos în creșterea copilului

Toate acestea aduc copiii să trăiască în două filme diferite ale vieții, dar nu se regăsesc în niciunul din rolurile principale ce i-au fost atribuite cu mare încredere și consecvență. Creșterea copiilor sănătoși necesită atenție la rutina zilnică și așteptările pe care le proiectăm asupra lor. Este important să înțelegem că fiecare copil are propriul ritm de creștere și preferințe alimentare unice. Copiii se refugiază în mâncare, jocuri și alte excese pentru a umple golurile interioare create de așteptările noastre.

Rolul alimentației sănătoase în dezvoltarea copiilor

Aceste impuneri de standarde se observă și în relația cu mâncarea, încă de la primele lingurițe de mâncare, când atenția este asupra îndeplinirii nevoii noastre, de a goli bolul de mâncare, îndepărtându-ne astfel de ceea ce simte sau transmite copilul. Acest comportament poate rezulta în mâncatul inconștient și preferința pentru device-uri în timpul mesei, ceea ce afectează relația lor cu mâncarea.

Urmează o etapă în care ajutăm și încurajăm copiii să facă cunoștință cu tehnica manipulării, cu acceptarea recompensei, cu acea condiționare a mesei cu un desert, ceea ce mai târziu se va traduce în dependențe, în profiluri alimentare greu de corectat.

Educația parentală și impactul asupra sănătății copiilor

Este esențial să conștientizăm că fiecare copil are propriul ritm de creștere și preferințe specifice alimentare. Părinții trebuie să investească în sănătatea copiilor pe termen lung, începând din etapa de preconcepție, sarcină și continuând pe toată durata copilăriei. Relația cu un stil de viață sănătos se construiește și se repară acasă, în familie. Acest proces necesită implicare și disponibilitate din partea părinților pentru a transforma potențialul copiilor în performanță.

Observ cu tristețe dezechilibrele majore și derapajele alimentare la majoritatea copiilor, indiferent de vârstă. Acestea includ:

●      Foamea emoțională

●       Mese dezorganizate

●       Monotonia din farfurie

●       Alimente procesate

●       Excesul de zahăr și făină albă

Prin înțelegerea și abordarea acestor probleme, părinții pot ajuta la crearea unei alimentații sănătoase și echilibrate pentru copiii lor.

Observ de la an la an o reducere a capacității copiilor de a se concentra pe anumite activități, o limitare a creativității și a imaginației, precum și o afectare a memoriei pe termen scurt și lung. Toate acestea apar într-un context în care presiunea asupra copiilor crește constant, iar alimentația lor se bazează pe dorințe și pofte, nu pe nevoi reale.

Dezvoltarea creierului și importanța alimentației

Creierul uman se dezvoltă până la vârsta de 21-22 ani, ceea ce face ca hrana care susține această dezvoltare să fie extrem de importantă zilnic. Creierul este unul dintre cele mai solicitate și neglijate organe pe parcursul întregii zile. Însă câți dintre copiii noștri consumă zilnic alimente precum pește, avocado, nuci, caju, migdale, semințe de cânepă și uleiuri presate la rece?

Pe de altă parte, mulți copii au un meniu zilnic bazat pe alimente prăjite, alimente cu conținut ridicat de zahăr și făină albă. Aceste alegeri alimentare au un impact negativ asupra sănătății, greutății și cresc riscurile asociate cu supraponderabilitatea și obezitatea.

👉Pentru dezvoltarea fizică și mentală a copilului, poți apela la asigurarea de copii de la Metropolitan cu un plan personalizat cu beneficii variate.

Nevoia reală vs. stimuli

Poziționarea nutriției între nevoia reală și nevoia creată prin stimuli comerciali și media este cel mai important punct de plecare pe drumul sănătății.

Obiceiurile alimentare de familie sunt fundamentale în educația copiilor. Totuși, părinții ocupați trebuie să găsească soluții practice pentru a asigura o alimentație sănătoasă.

La nivel mental, mâncarea este asociată cu starea de bine fiind folosită instinctiv pentru a compensa emoțiile. În astfel de situații, este important să identificăm soluții fără aport caloric pentru a atinge armonia minte-trup-suflet și pentru a defini talentele și abilitățile care aduc bucurii reale.

Asigură-te că adaugi alimente care susțin performanța fizică și cognitive, precum:

        ●     acizii grași și omega3 (pește de captură, avocado, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, semințe de cânepă)

        ●    antioxidanți (semaforul în farfurie prin varietate de fructe și legume)

        ●     hidratarea

Evită alimentele care reduc performanța fizică și cognitivă, precum:

●     zahărul

●    făina albă

●     sarea în exces

●     alimentele prăjite în ulei

●     băuturile carbogazoase

Copiii apelează excesiv la mâncare atunci când nu își regăsesc siguranța psiho-emoțională, ascunzând excesele alimentare și împrumutând din pachetul colegilor. Aceasta poate duce la manipularea părinților și bunicilor, fiind un drum periculos către supraponderabilitate. Adesea, părinții sunt doar spectatori, neasumându-și rolul responsabil de a proteja sănătatea copilului, asistând la distrugerea viitorului adult din copilul lor. Adoptarea unui stil de viață echilibrat pentru întreaga familie

În această intersecție, părinții au un rol crucial în direcționarea pe drumul corect, asumându-și rolul de părinte responsabil, nu de cel care îndeplinește dorințe. Sănătatea nu se negociază, ci se învață în familie. Este frustrant pentru un copil cu probleme de greutate să adopte un meniu restrictiv, în timp ce asistă la mese îmbelșugate pentru ceilalți membri ai familiei. În astfel de situații, întreaga familie trebuie să adopte un stil de viață echilibrat, astfel încât copilul supraponderal sau obez să nu perceapă acest proces ca fiind personal.

Importanța sănătății emoționale și fizice

Trăiți și vedeți viața prin ochii copiilor voștri. Fiți prezenți în viața lor și puteți înțelege:

        ●     nevoile biologice

        ●     dorințele

        ●     trăirile emoționale

        ●     stima de sine

        ●     apartenența la grupurile sociale

În concluzie, educația stilului de viață se realizează acasă, zi de zi, prin investiția de timp, energie și resurse pentru a crește generații sănătoase.

Află dacă Asigurarea pentru copii ți se potrivește printr-o discuție cu unul din colegii noștri. E gratuit să te informezi despre viitorul tău și al celor dragi!

Conștientizați și asumați-vă schimbarea, astfel încât prioritatea să fie calitatea vieții și bucuria de a trăi zi de zi!