Economii pentru un viitor mai sigur
Cum îți prioritizezi nevoile și cheltuielile - de ce este important acest lucru
Experiența de până acum ți-a demonstrat că, oricât de mult ai câștiga pe lună, tot nu îți ajung banii ca să acoperi toate cheltuielile și că nici nu se pune problema să mai și economisești? Atunci, poate că e timpul să privești lucrurile dintr-o perspectivă diferită, printr-o strategie pe termen lung, care să te ajute nu numai să fii cu toate facturile la zi și să-ți asiguri un trai decent, ci și să-ți rămână resurse pentru situații neprevăzute sau pentru a-ți atinge anumite obiective importante pentru tine.
Din această perspectivă, ți-am pregătit în cele ce urmează un scurt ghid cu principii despre cum ai putea să-ți prioritizezi nevoile și cheltuielile, astfel încât să-ți îndeplinești obiectivele pe care ți le stabilești.
Diferențele majore dintre nevoi, dorințe și obiective
„Din ce cheltuieli să tai?”, „Cum să fac să-mi mai rămână resurse și pentru o situație de urgență?” Iată câteva întrebări al căror răspuns îl poți afla pornind de la un exercițiu simplu: diferențierea între nevoi, dorințe și obiective. Este important să faci acest lucru, pentru ca, mai apoi, să-ți poți construi o listă de priorități și să acționezi în consecință.
Care sunt principalele tale nevoi
Când vine vorba despre nevoi, gândește-te la necesitățile primare și care sunt acestea din punctul tău de vedere. Nevoile se referă la tot ceea ce înseamnă mijloace prin care îți asiguri supraviețuirea. Suntem indivizi unici și avem standarde de viață diferite, ceea ce înseamnă că nu există un set de nevoi general valabile pentru toată lumea. Totuși, printre cele mai importante dintre ele se pot număra următoarele:
- alimentație și locuință – Desigur, fiecare dintre aceste elemente poate fi ajustat într-o anumită măsură – gătitul acasă și planificarea meselor te poate ajuta să economisești, iar uneori cheltuielile cu locuința pot și ele să fie gestionate mai eficient, dar în general acestea sunt necesități și elemente de care nu te poți lipsi.
- îmbrăcămintea - hainele de bază reprezintă o nevoie pe care nu o poți ignora, însă creațiile designerilor celebri sau brandurile faimoase nu sunt o necesitate.
- transportul - ratele la mașină, întreținerea ei, impozitele și taxele pentru locul de parcare, combustibilul, abonamentele la mijloacele de transport în comun sunt cheltuieli de care trebuie să ții cont, chiar dacă nu toate sunt lunare;
- medicamentele/sănătatea - dacă ai anumite afecțiuni cronice sau este vorba de controale și analize periodice pentru a verifica evoluția unor probleme medicale, acestea vor reprezenta nevoi primare pentru tine;
- conexiunea la internet, serviciile de telefonie mobilă - dacă ai un loc de muncă ce presupune folosirea zilnică a computerului, întâlniri cu partenerii de business, o conexiune bună la internet și un telefon mobil performant nu sunt simple capricii, ci necesități, fiindcă fără ele nu îți poți face treaba.
Care sunt cheltuielile pe care le faci pentru dorințele tale
Tot ceea ce nu este esențial pentru existența ta este, de fapt, o dorință, nu o nevoie. Este important să faci distincția între aceste două noțiuni, pentru că la nevoi nu poți renunța și nici nu le poți amâna, ci doar adapta, în vreme ce dorințele pot fi puse întotdeauna în stand by. Lista dorințelor poate include:
- ieșirile în oraș - în loc să gătești acasă, preferi să mergi la restaurant, împreună cu familia și prietenii, sau să comanzi mâncarea;
- renovarea locuinței - îți poți dori să faci schimbări în casă, de la a lua mobilă nouă la a schimba culoarea pereților;
- alegerea unor branduri și a unor designeri - un brand anume îți definește stilul și te face să simți că te situezi pe o anumită poziție socială, dar aceasta este alegerea ta, pentru că așa îți dorești, nu pentru că ai neapărată nevoie de produse de marcă;
- vacanțele - concediile sunt importante, dar în funcție de destinație, ele pot fi costisitoare și în măsură să îți afecteze bugetul;
- cadourile - este o plăcere să dăruiești, de sărbători, de exemplu, dar nu e necesar să-ți golești contul pentru lucruri de acest tip;
- diverse abonamente - îți dorești să faci sport și mergi regulat la sală, dar ai doar abonamentul plătit și nu mergi cu adevărat periodic?
De ce este important să-ți stabilești obiective realiste
Ultimul pas înainte de a trece la eficientizarea cheltuielilor este să îți stabilești obiective realiste și clare, plecând de la prioritizarea nevoilor și a dorințelor. Aceasta pentru că, dacă totul este la fel de important, vei ajunge la falsa concluzie că nu poți renunța la nimic.
După ce ai analizat cum este viața ta în prezent și ce îți dorești peste un an, cinci sau zece, poți trece la stabilirea unor obiective. Câteva exemple în acest sens ar putea fi – achiziționarea unei locuințe, achitarea în integralitate a creditelor pe care le ai, un fond de urgență în valoare de o anumită sumă.
Atingerea unor astfel de obiective presupune o strategie, niște pași de urmat, deadline-uri, disciplină și puterea de a te adapta, dacă intervin situații neprevăzute care îți schimbă planurile inițiale. Dacă vrei să le atingi, este important să fii organizat și să fii pregătit pentru unele mici sacrificii în favoarea rezultatului final.
Cum prioritizezi nevoile și cheltuielile
Prioritizarea devine cuvântul-cheie pentru a putea face față tuturor cheltuielilor și să mai poți pune și bani deoparte. Nu există o formulă magică în acest sens, dar una dintre metodele pe care le poți pune ușor în practică este să îți construiești un plan, în etape, astfel:
- Etapa 1: pune pe hârtie nevoile și cheltuielile aferente lor, respectiv dorințele și bugetul pe care ele îl presupun. Apoi, notează care sunt veniturile lunare totale și vezi dacă pot acoperi tot ce ai punctat.
- Etapa a II-a: prioritizează nevoile și dorințele. Fă o listă cu cele mai importante dintre ele.
- Etapa a III-a: fixează-ți obiective realiste, cum ar fi: în două luni să nu mai ai datorii pentru cumpărăturile făcute prin cardul de credit, în patru luni să ai deja un fond pentru situații de rezervă, până la sfârșitul anului, să ai un fond de economii.
- Etapa a IV-a: taie din lista nevoilor și a dorințelor pe acelea care sunt mai puțin importante și pe care nu ai cum să le îndeplinești, dacă vrei ca obiectivele fixate să devină realitate, într-un termen cât mai apropiat de cel pe care ți l-ai propus.
Concret, dacă îți dorești să ieși cu prietenii, o poți face mai rar și în locații care presupun cheltuieli mai puține, iar pentru vacanță poți pune deoparte sume variate, în funcție de lună. Totodată, vor fi perioade din an în care anumite cheltuieli vor crește și trebuie să fii pregătit pentru ele. Așadar, lista este flexibilă și o poți adapta în fiecare lună, astfel încât să nu depășești bugetul alocat.
Soluții eficiente pentru organizarea cheltuielilor
Odată ce ți-ai prioritizat nevoile, dorințele și cheltuielile, stabilindu-ți, totodată, obiectivele pe termen lung, te gândești la soluțiile pe care le ai la îndemână, astfel încât să te ții de strategia construită, chiar și în cazul unor evenimente neprevăzute, care îți pot da toate planurile peste cap. Din această perspectivă, o asigurare de viață care are și o componentă de investiție funcționează ca o formă de protecție financiară pentru cazul în care apare o problemă de sănătate, fiind un mod de a economisi sume pe care să le folosești după cum dorești. De pildă, o poliță cum este Asigurarea Așa cum vrei tu acoperă anumite situații neprevăzute, cum sunt spitalizarea în urma unui accident sau a unei îmbolnăviri, intervențiile chirurgicale, fracturi și arsuri. Totodată, componenta de investiții îți poate aduce următoarele beneficii:
- poți investi în cinci programe dedicate, în lei sau în euro;
- plătești prima lunar, trimestrial, semestrial, anual;
- îți poți construi un plan de investiții personalizat, pentru că îți stabilești prioritățile împreună cu un consilier specializat; acesta te va ajuta să alegi o soluție potrivită pentru prioritățile și stilul tău de viață;
- planul tău inițial poate fi adaptat, în funcție de provocările care apar pe parcurs;
- poți retrage o parte din bani în timpul derulării contractului, dar reține că randamentul optim este obținut la maturitatea poliței;
- poți stabili un prag al investiției și, în cazul în care prețurile scad sau cresc peste această valoare, vei fi informat rapid, ca să știi cum să acționezi.
Dincolo de protecția financiară în cazul unor evenimente neprevăzute și de posibilitatea acumulării unor sume din investițiile făcute, un astfel de instrument financiar este și o modalitate de a te obișnui să folosești banii pentru a fi protejat financiar în viitor.
Reține că, la baza unei strategii eficiente pe termen lung, care să-ți asigure protecția financiară, stă prioritizarea nevoilor, a dorințelor și fixarea unor obiective realiste. Totodată, nu uita că toate acestea diferă de la persoană la persoană și că adaptabilitatea și disciplina sunt elementele cheie.