Economii pentru un viitor mai sigur
Investiții pe care le poți face acum pentru a avea un viitor stabil
Modul în care alegi să îți investești veniturile poate să-ți asigure un viitor stabil din punct de vedere financiar. Scopul investițiilor este de a genera profituri viitoare și de a ne scoate din blocajele financiare în care ne-am putea regăsi la un moment dat. Din acest motiv, tot mai multe persoane sunt preocupate nu numai să aibă un venit din care să-și asigure confortul actual, ci și să crească valoarea lui prin diferite instrumente.
Investiții prin care îți poți optimiza veniturile
Stabilitatea ta financiară viitoare nu depinde doar de câștigurile tale lunare, ci și de modul cum alegi să-ți investești banii pentru a nu se devaloriza și a crea, la rândul lor, alte venituri.
Asigurările de viață
Asigurările de viață te ajută să te protejezi pe tine, dar și pe cei dragi și să îți menții standardul de viață, în cazul unor evenimente neprevăzute. Ai la dispoziție atât produse care îți asigură protecție financiară în diverse situații precum un accident, o îmbolnăvire sau o intervenție chirurgicală, cât și opțiuni cu o componentă investițională.
Primul pas către protecția ta și a celor dragi începe prin discuția pe care o ai împreună cu consultantul tău de asigurare. Poți opta pentru mai multe variante, în funcție de nevoile tale:
● Asigurările pentru protejarea viitorului tău financiar îți oferă posibilitatea de a alege un plan de investiție personalizat și creat să îți susțină obiectivele financiare. Tu decizi care este strategia de investiții potrivită pentru ca planurile tale să devină realitate. Totodată, aceste asigurări au și o componentă de protecție în caz de deces și nu numai. De exemplu, cu ajutorul asigurării Wise Simplu, poți investi în 5 programe dedicate. Investiția o poți face în Lei sau în Euro și în funcție de gradul de risc și profitabilitate. Prima de asigurare se plătește în lei pentru toate cele 5 programe, așa cum îți este ție confortabil: lunar, trimestrial, semestrial sau anual.
Un alt beneficiu al asigurării Wise Simplu este că îți oferă un bonus de loialitate, dar și unul pentru evenimentele fericite din viaţa ta, acordat începând cu anul al doilea de contract, pentru: căsătoria ta, naşterea unui copil, admiterea ta la facultate, admiterea copilului tău la facultate, nunta ta de argint (25 de ani de căsătorie);
● Asigurările create exclusiv pentru protecție sunt concepute pentru ca tu și cei dragi să puteți susține din punct de vedere financiar evenimente precum decesul, îmbolnăvirea sau orice alt fapt care îți afectează starea de sănătate.
● Asigurarea pentru copii îți oferă atât protecție, cât și posibilitatea adăugării unui plan de investiții personalizat, pentru ca familia să fie protejată, dar și pentru a-i asigura copilului un start în viața de adult.
Fonduri mutuale
Investițiile în fonduri mutuale reprezintă o altă modalitate prin care poți nu doar să economisești, ci și să obții venituri suplimentare.
Înainte să îți plasezi banii în aceste fonduri, este indicat să analizezi istoricul lor pe termen lung și să observi care ar fi randamentul pe care l-ai putea obține pentru banii investiți. Totodată, în funcție de apetitul tău de risc, poți alege fonduri cu un randament mai mic, dar și cu un risc scăzut, precum și fonduri ce îți pot aduce un venit ridicat, dar care vin la pachet cu un risc la fel de mare. Investițiile în fonduri mutuale vin mereu cu o doză de risc, de aceea este important să faci alegerile cunoscând exact toate aspectele implicate și asumându-ți o eventuală pierdere.
De asemenea, ca și celelalte variante de instrumente de investiție - asigurările, pensia pilon III, și investițiile în fonduri mutuale necesită plăți recurente și disciplină în comportamentul investițional.
Pensia facultativă
Un viitor stabil se clădește din timp și atunci când ai resursele necesare să o faci. În România, sistemul de pensii este împărțit pe trei Piloni. Pilonul I este pensia de la stat, la care au dreptul toţi angajaţii și pe care o primești după ce ai contribuit un anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale. Totodată, ai la dispoziție și pensia Pilon II, pensia privată obligatorie, ce reprezintă 4,75% din contribuția lunară de 25% din salariul brut, care merge către sistemul de Asigurări Sociale (C.A.S).
Acest procent merge într-un cont separat, într-un fond ales de tine și cu un anumit randament pentru investițiile tale.
Pe lângă aceste două variante, mai ai la dispoziție și Pensia facultativă sau Pilonul III, ce te ajută să ai un venit suplimentar la momentul pensionării. Dacă optezi pentru această variantă de pensie, vei cotiza lunar cu un procent din salariul tău brut, iar la momentul pensionării, vei avea un venit adițional, ce se va adăuga la sumele obținute din pensia de stat și pensia privată obligatorie.
Atât sumele acumulate în conturile tale de pensie Pilon II și Pilon III, cât și beneficiile investiționale, pot fi accesate de moștenitorii legali în cazul decesului participantului, deoarece aceste sume aparțin participantului.
Alte instrumente pentru a optimiza veniturile pe care le ai deja
Dincolo de instrumentele enumerate mai sus, dacă ai la dispoziție o sumă generoasă pe care îți dorești să o optimizezi la maximum, poți opta, desigur, și pentru investiții imobiliare. Bunurile imobiliare își pot crește valoarea în timp și pot aduce venituri constante din chirii.
Totodată, alte bunuri care pot să își crească valoarea în timp sunt obiectele de artă sau bijuteriile. Este important, totuși, să analizezi foarte atent trendurile și să nu faci achiziții fără să ai o proiecție a valorii pe care bunul respectiv o poate căpăta în timp.
În prezent, un alt instrument ce a atras atenția investitorilor din lumea întreagă este reprezentat de criptomonede. Cu toate că unele dintre acestea au avut o creștere impresionantă în valoare, ele reprezintă încă un pariu riscant, pentru care este nevoie de cunoștințe tehnice și financiare solide.
Discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.
Investiții în dezvoltarea ta, care îți pot crește veniturile
Investițiile care îți cresc valoarea ca profesionist se pot traduce, pe termen lung, în venituri mai mari și astfel, într-un viitor mai stabil din punct de vedere financiar. Acestea nu îți aduc rezultate imediate, însă își arată valoarea pe termen lung. De exemplu, poți investi în cursuri de specializare, în seminarii pentru dezvoltarea ta. Chiar dacă ai deja un job stabil care îți oferă un salariu lunar, poți investi timpul liber învățând o aptitudine nouă, care să poată fi monetizată, pe viitor, precum:
- dobândirea unor certificări în domeniul tău de activitate sau în unul diferit, în care ai vrea să te dezvolți;
- obținerea carnetului de conducere, dacă nu deții deja unul;
- învățarea unei limbi străine, care te-ar putea ajuta să capeți un job mai bine plătit decât cel actual.
Sfaturi pentru investiții sănătoase
Pentru ca investițiile pe care le faci să fie valoroase și să reprezinte o bază solidă pentru viitorul tău, este nevoie de efort constant și de o viziune pe termen lung.
Este important să te informezi temeinic înainte de a investi în orice - fie că vorbim despre investiția în asigurări sau în fonduri mutuale, fie într-un curs pentru dezvoltarea abilităților. Află cât mai multe detalii legate de riscurile cu care vine la pachet fiecare opțiune. Acordă-ți timp să te documentezi, apoi poți decide ce instrument este cel mai potrivit pentru tine.
Câteva aspecte cheie pentru investiții sănătoase:
- Nu aloca toată suma de care dispui odată într-un singur loc, ci investește diversificat.
- E important, de asemenea, să ai răbdare. Nu acționa impulsiv și nu îți retrage investiția atunci când randamentul scade, mai ales dacă este o scădere bruscă.
- Studiază permanent evoluția pieței în domeniul în care ai făcut investiția și analizează statisticile și previziunile făcute de experți.