Economii pentru un viitor mai sigur
Cum te pregatesti financiar pentru venirea pe lume a celui de al doilea sau al treilea copil
Ca părinte, cunoști deja foarte bine schimbările prin care trece familia ta la venirea pe lume a unui copil, ai trecut printr-o primă experiență și știi deja ce ai de făcut. Din punct de vedere financiar, însă, un nou membru al familiei vine cu noi provocări pentru care este bine să te pregătești din timp. Iată, în continuare, câțiva dintre pașii pe care îi puteți aplica, în cuplu, pentru a vă asigura o viață de familie armonioasă și cât mai lipsită de griji financiare.
Monitorizează din timp cheltuielile și creează un cont de economii
Creșterea celui de-al doilea copil vine cu o serie de cheltuieli în plus. Acest fapt nu trebuie să vă sperie, însă este bine să fiți conștienți 100% de el și să vă asigurați o disciplină în ceea ce privește modul în care cheltuiți veniturile familiei. Planificarea și gestionarea eficientă a cheltuielilor ajută atât în timpul sarcinii, cât mai ales în primii ani ai bebelușului, când vor exista mai multe cheltuieli: consultații, analize și vizite medicale, scutece, biberoane, hăinuțe, jucării.
Începeți prin a evalua starea actuală a veniturilor și cheltuielilor voastre. Pentru a monitoriza cheltuielile prezente, poți folosi o aplicație specială de gestionare a banilor, poți folosi un document Excel, sau poți trece datele într-o agendă, împărțind destinațiile banilor în trei categorii: lucruri absolut necesare (chiria sau rata la un credit ipotecar, facturile pentru utilități, produse pentru îngrijirea casei și a familiei, mâncare), lucruri și servicii care vă fac plăcere ( abonamente la sală sau la platforme de streaming, vizite la salonul de înfrumusețare) și economii.
La final de lună, identifică în ce direcție se cheltuiesc cei mai mulți bani, care este categoria cea mai costisitoare, și găsește împreună cu partenerul/partenera câteva modalități prin care să optimizați aceste cheltuieli.
Reevaluează beneficiile asigurărilor sau ia în calcul o nouă asigurare
În cazul în care, cu ceva timp în urmă, ai achiziționat o poliță de asigurare de viață, este bine să reevaluezi beneficiile ei pentru ca ea să rămână în continuare relevantă pentru tine și familia ta.
Venirea pe lumea a celui de-al doilea copil aduce numeroase schimbări, iar viața ta este diferită acum față de momentul în care ai achiziționat asigurarea de viață, deci și nevoile tale vor fi altele. Asigurarea de viață trebuie să răspundă noilor tale cerințe și așteptări, de aceea este bine să discuți cu unul dintre consultanții financiari ai companiei la care ai încheiat asigurarea și să stabiliți împreună care este planul de protecție potrivit stilului tău de viață actual.
Dacă, însă, nu ai deja o astfel de asigurare, poți explora acum varianta încheierii uneia. De exemplu, cu ajutorul Asigurării Asa cum vrei tu, îți poți configura un plan de protecție pentru tine și cei dragi, după propria ta „rețetă”, în funcție de etapa din viață în care te afli. În plus, în cazul în care adaugi și componenta de investiție, poți beneficia de bonusuri pentru evenimentele fericite din viața voastră, cum este și nașterea celui de-al doilea copil.
De asemenea, puteți avea în vedere și un produs special conceput pentru cei mici, așa cum este asigurarea pentru copii, și care oferă protecție financiară în cazul unor fracturi sau a unui accident, beneficii de spitalizare și intervenții chirurgicale din accident și îmbolnăvire, precum și servicii de asistență (ex: vizita unui pediatru acasă, transport medical de urgență, servicii de îngrijrea copilului, livrarea medicamentelor, Call Center dedicat unde poți solicita informații despre evenimente pentru copii, Grădinițe, Școli, etc) și teste practice psihologice (ex. de îndrumare în carieră, de comportament, stil de învățare, etc.). Mai mult, la acest tip de asigurare beneficiezi de 10% reducere la prima de plată, începând cu asigurarea pentru al doilea copil.
Achită datoriile actuale
Pe lângă monitorizarea cheltuielilor și explorarea unor instrumente de protecție, un alt pas important este plata datoriilor. Creșterea celui de-al doilea copil va necesita mai multă responsabilitate financiară din partea voastră, ca părinți, deoarece nevoile cresc. De aceea, pentru confortul mental și financiar, este bine să reușiți, ca părinți, să achitați cât mai multe dintre datorii înainte de venirea pe lume a celui mic. Discutați, stabiliți care sunt sumele totale de bani pe care le aveți de returnat și găsiți împreună câteva modalități prin care le puteți achita.
Dacă nu puteți achita toate datoriile, luați în considerare refinanțările puse la dispoziție de banca creditoare sau chiar și rambursarea anticipată a unor sume mai mici de bani la fiecare rată achitată, astfel încât, cu timpul, să micșorați ratele sau timpul de achitare totală a împrumutului.
Un nou membru al familiei este mereu un motiv de bucurie. Dezvoltă un plan financiar sustenabil pe termen lung, iar în felul acesta te vei gândi la viitor cu mai multă încredere și siguranță.
Sursa foto: Shutterstock