Economii pentru un viitor mai sigur
Primul salariu: ce faci cu el ca să preîntâmpini provocările ce vor urma
Ca proaspăt angajat, încasarea primului salariu este un moment important. Putem spune că el marchează începutul independenței și responsabilității financiare. În același timp, odată cu obținerea unui venit lunar, vine și o nouă provocare: cum poți gestiona banii, astfel încât să te bucuri pe viitor de stabilitate financiară? Pentru a răspunde la această întrebare, am pregătit, în rândurile următoare, cinci idei pe care le poți aplica încă de la primul tău salariu.
Asigură-te că știi diferența dintre salariul brut și cel net
Încă din momentul în care negociezi salariul, este bine să ai în minte diferențele clare între salariul brut și cel net. De regulă, în contractul de muncă semnat este menționat salariul brut lunar. Din această sumă se rețin următoarele obligații:
● Asigurări Sociale (CAS) - 25%;
● Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) - 10%;
● Impozit pe venit (IV) - 10%.
Suma rămasă reprezintă salariul tău net, adică banii pe care îi încasezi tu în fiecare lună.
În cazul în care colaborarea profesională, care îți aduce venituri lunare are o altă formă – ești plătit prin PFA, contract de cesiune a drepturilor de autor, convenție civilă, sau orice altă formă de plată – asigură-te că înțelegi exact care sunt îndatoririle tale și cele ale entității care îți plătește serviciile. Toate contribuțiile către bugetul de stat trebuie acoperite și este important să le cunoști pentru a avea bugetul necesar pentru ele și pentru a nu întârzia cu plățile, pentru că pot apărea penalități.
Creează un buget pentru cheltuielile lunare
Odată ce primești primul salariu, indicat este să îți calculezi cheltuielile, cum ar fi: plata chiriei, a întreținerii, a utilităților, alimentelor, transportului. Pune bugetul cheltuielilor deoparte, iar suma rămasă dedic-o economiilor, dar și momentelor tale de răsfăț. De asemenea, una dintre metodele de gestionare a salariului este să îți ordonezi cheltuielile pe modelul 20/50/30 (20% din venituri alocă-le economiilor, 50% cheltuielilor și nevoilor de zi cu zi, iar 30% pentru satisfacerea dorinţelor, proiectelor personale).
Creează-ți un fond de economii încă de la primul salariu
Pentru a-ți începe drumul către independență financiară cu dreptul, este bine să privești ideea de economisire ca pe un obicei pe care să îl aplici pe termen lung. De multe ori, supraestimăm lucrurile pe care le putem face într-un an și le subestimăm pe cele pe care le putem face în zece ani. De aceea, este important să găsești motivații și metode prin care să reușești să pui bani deoparte pe termen lung. Un cont special, dedicat economiilor, și stabilirea unei sume pe care o vei direcționa în mod constant acolo sunt elemente la care merită să te gândești chiar dacă te afli la primul tău salariu.
Informează-te despre fondurile de pensii
Chiar dacă s-ar putea să pară devreme să te gândești la fondul de pensii de la primul salariu, mai târziu îți vei mulțumi. Cu cât începi mai devreme, cu atât mai mult timp vei avea la dispoziție pentru a-ți asigura un viitor stabil din punct de vedere financiar. În România, sistemul de pensii este structurat pe trei piloni de pensii, astfel: Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III.
Pilonul I reprezintă sistemul pensiilor de stat, adică acea cotă de 25% dedicată C.A.S. Din această cotă, 4,75% revine pensiei administrative private, adică Pilonul II. Prin acest tip de pensie, beneficiezi de un cont individual de pensie administrat privat și ești unicul proprietar al sumei acumulate în contul individual. Este important de știut faptul că, dacă ai până în 35 de ani și nu îți alegi societatea care să administreze banii pensiei tale private, Casa Națională de Pensii te va aloca automat la un fond administrat privat.
Pentru că este vorba despre viitorul tău financiar, ideal ar fi să alegi singur un astfel de fond de pensii. Pentru asta, este recomandat să studiezi gradul de risc sau politica de investiţii ale fondurilor disponibile pe piață. Ulterior, poți lua o decizie asupra celui care se potrivește cel mai bine preferințelor tale din punct de vedere risc – rentabilitate (profilului tău de investitor), precum și celui care răspunde rapid la întrebările tale și care îți oferă cât mai multe instrumente de informare cu privire la situația contului tău (ex: scrisoare de informare trimisă și pe e-mail, o platformă online în care îți poți verifica sumele acumulate etc.).
Totodată, pe măsură ce venitul tău va crește, poți lua în considerare și o pensie privată facultativă – Pilonul III, care te va ajuta să îți completezi veniturile la momentul pensionării și care este, de asemenea, proprietatea ta.
👉 Descoperă AICI toate informațiile necesare despre Pensia ta Pilon II
Răsfață-te din primul tău salariu
În final, nu uita să te recompensezi pentru munca depusă, iar asta poate însemna să îți cumperi un lucru pe care ți l-ai dorit de mult, să sărbătorești cu prietenii sau cu familia, să mergi într-o mică excursie sau să investești într-un proiect personal. Bucură-te că ai făcut primul pas către stabilitatea ta financiară și ține minte că un mod eficient de a-ți gestiona venitul este esențial pentru a-ți asigura bunăstarea pe termen lung.
Viața este plină de surprize și nu știi niciodată când vei avea nevoie de bani pentru a te bucura de ele. Cu cât te obișnuiești mai devreme să îți gestionezi sănătos bugetul, cu atât mai mult vei economisi și vei putea investi în planurile, dorințele și obiectivele tale.