Siguranța ta și a familiei tale
Economisirea și gestionarea cheltuielilor – elemente cheie pentru bunăstarea familiei tale
Bunăstarea se traduce atât printr-o situație materială bună, care îți permite satisfacerea unor nevoi primare, cât și prin elemente ce țin de sănătatea emoțională, precum vacanțele, evenimente culturale sau hobby-uri. Toate acestea au la bază stabilitatea financiară, iar construirea unei strategii solide în acest sens, cu efecte pe termen lung, devine o necesitate, în contextul unei lumi în continuă schimbare. Din această perspectivă, îți explicăm, în cele ce urmează, de ce este important să-ți construiești un buget personal, cum poți gestiona eficient cheltuielile și care sunt soluțiile prin care poți economisi constant.
Ce înseamnă bunăstarea și de ce este importantă
Bunăstarea (adesea numită și în termenul american original - wellbeing) este considerată de către Centrul American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) drept una dintre dimensiunile esențiale atât în plan individual, cât și la nivelul societății în ansamblul ei, care indică nivelul de mulțumire al indivizilor de viața pe care o duc. Cele mai importante componente ale acestei dimensiuni sunt reprezentate de asigurarea condițiilor de viață decente, cum ar fi o locuință sau un loc de muncă ce oferă stabilitatea financiară și predictibilitate în ceea ce privește veniturile.
Deși nu există o definiție unanim recunoscută la nivel global, despre ce înseamnă bunăstarea, în general, ea este în strânsă legătură cu emoțiile pozitive, sentimentul de împlinire personală și profesională, percepția pozitivă despre viață, în general, și despre ce poate ea oferi. Din această perspectivă, bunăstarea este influențată de mai mulți factori, precum:
- starea fizică, psihologică, emoțională;
- situația financiară;
- statutul social;
- posibilitatea de dezvoltare individuală și de a întreprinde activitățile dorite;
- nivelul de satisfacție a vieții.
Mai multe studii, citate de Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), au arătat, de-a lungul timpului, că bunăstarea este importantă pentru că poate fi asociată cu:
- creșterea speranței de viață (longevitatea);
- adoptarea unor obiceiuri sănătoase (odată ce nu mai ai grija nevoilor primare - alimentație, locuință, îmbrăcăminte - te poți concentra asupra schimbării unor obiceiuri nesănătoase);
- un mai bun control al afecțiunilor fizice și psihologice (bunăstarea presupune absența emoțiilor negative și a stărilor de anxietate ori depresive; totodată, starea de sănătate generală se referă nu numai la menținerea unei forme fizice satisfăcătoare, ci și la sănătatea emoțională și bunăstarea socială);
- productivitatea muncii (reducerea efectelor stresului cronic contribuie la creșterea eficienței la locul de muncă);
- o mai bună conectivitate socială.
De ce e important să construiești un buget personal
Dincolo de multitudinea de factori care o influențează, bunăstarea are o strânsă legătură cu resursele materiale pe care fiecare individ sau familie le deține. Ele reprezintă, de altfel, unul dintre indicatorii esențiali ai calității vieții, alături de starea de sănătate, nivelul de educație ori calitatea mediului înconjurător. Din această perspectivă, una dintre modalitățile eficiente prin care poți asigura stabilitatea financiară pentru tine și familia ta este construirea și gestionarea eficientă a unui buget personal sau al familiei.
Comisia Federala de Comert, din Statele Unite (FTC) definește bugetul ca fiind un plan pe care îl pui pe hârtie sau într-un format electronic, cu scopul de a hotărî pe ce îți vei cheltui banii în fiecare lună. Este vorba despre un instrument care te ajută, de fapt, să ai suficiente resurse financiare, indiferent de situațiile care intervin în plan personal ori profesional. Concret, bugetul îți arată:
- care sunt veniturile lunare;
- care sunt cheltuielile lunare;
- ce tipuri de cheltuieli ai în fiecare lună (care sunt indispensabile și care pot fi eliminate ori ajustate);
- cum poți adapta obiceiurile de consum ale familiei, astfel încât să cheltui mai puțin pentru lucrurile neesențiale;
- cum poți face economii.
Așadar, construirea unui buget lunar este importantă pentru asigurarea bunăstării tale și a celor dragi, pentru că se bazează pe echilibrul dintre fiecare element al său și, cel mai important, echilibrul dintre venituri și cheltuieli. Totodată, o organizare eficientă a bugetului îți permite și realizarea unor economii și investiții.
Cum poți gestiona eficient cheltuielile
Când vine vorba despre organizarea bugetului, una dintre cele mai mari provocări este gestionarea corectă a cheltuielilor, astfel încât ele să nu depășească veniturile. La baza unei strategii eficiente stă prioritizarea. Dacă obiectivul tău principal este să asiguri bunăstarea familiei pe termen lung, una dintre acțiunile importante pe care le poți face este să prioritizezi cheltuielile, după cum urmează:
- cheltuieli fixe - facturile la utilități, întreținerea, ratele la casă, la mașină - sunt cheltuieli fixe, pe care nu le poți ajusta și la care nu poți renunța, atât pentru că sunt servicii de bază, cât și pentru că riști penalități (deci cheltuieli și mai mari).
- cheltuieli flexibile - deși hrana ori îmbrăcămintea par, la prima vedere, cheltuieli fixe, pentru că asigură niște nevoi primare, totuși, ele sunt flexibile, în sensul că le poți ajusta; de exemplu, nu este absolut necesar să ieși la restaurant sau să comanzi mâncare în fiecare zi; în aceeași categorie intră și vacanțele, participarea la evenimentele culturale ori un hobby, diferența fiind că, în cazul acestora din urmă, cheltuielile pot fi nu doar ajustate, ci și tăiate complet, dacă nu există alte soluții;
Care sunt soluțiile prin care poți economisi constant
Prioritizarea eficientă a cheltuielilor și asigurarea stabilității financiare pe termen lung depinde și de modul în care reușești să faci economii în mod constant, nu doar în anumite perioade. Din această perspectivă, este bine să ai în vedere două aspecte: să fii pregătit pentru situații și cheltuieli neprevăzute, adică să ai întotdeauna un plan B, și să găsești soluții pentru protejarea financiară a ta și a celor dragi.
Fii pregătit cu un plan B, pentru orice situație
Unul dintre cele mai importante planuri B pe care ar trebui să le construiești este cel legat de situațiile de urgență, cum ar fi cheltuielile neplanificate cu reparațiile la mașină ori prin casă, pierderea locului de muncă sau o urgență medicală. Orice astfel de eveniment îți poate afecta bugetul lunar și chiar anual. Prin urmare, este important să ai un fond de rezervă, special dedicat unor astfel de evenimente, iar Biroul pentru Protectia Financiara a Consumatorilor, din Statele Unite (CFPB), a realizat un ghid în acest sens:
- setează-ți obiective clare - gândește-te bine la motivele pentru care vrei să ai un astfel de fond, la impactul pe care diverse evenimente l-ar putea avea asupra ta și asupra celor dragi, din punct de vedere financiar;
- creează un sistem prin care poți pune bani deoparte - prioritizează cheltuielile, folosește cardurile de credit doar în măsura în care nu ai altă soluție, pentru că ele îți pot aduce datorii semnificative, fără să-ți dai seama, monitorizează cu atenție nivelul de îndatorare;
- nu rata nicio ocazie prin care poți economisi - dacă ai primit o primă consistentă, de exemplu, nu te grăbi să cheltui banii instant; asigură-te că măcar o parte din ei ajunge la fondul pentru situații de urgență;
- automatizează întregul proces - dacă ai posibilitatea, pune banii într-un cont sau pe un card separat, într-un depozit bancar, astfel încât să nu fii tentat să-i cheltui și setează plăți recurente către acel cont (majoritatea aplicaților de Internet Banking îți permit să faci asta).
Dincolo de un fond pentru situații de urgență, construiește-ți un plan B și în ceea ce privește cariera, pentru a rămâne relevant din punct de vedere profesional. Participă la cursuri de perfecționare și chiar reconversie profesională. În felul acesta, poți avea posibilitatea de a promova în cadrul aceleiași companii ori de a-ți găsi un loc de muncă mai bun în altă parte, astfel încât veniturile tale lunare să crească. Nu uita nici de posibilele surse suplimentare de venit, care pot veni fie din închirierea unor spații pe care nu le folosești, fie din hobby-uri pe care le poți transforma în mici business-uri de familie.
Protejează-ți financiar familia, pe termen lung
Pe lângă constituirea unui fond de urgențe, este important să te concentrezi și asupra unui plan de economii și de investiții, astfel încât să-ți protejezi financiar familia, pe termen lung, indiferent de situațiile care intervin pe parcurs. Din acest punct de vedere, poți construi, împreuna cu un consultant financiar, un plan de investiții personalizat, în funcție de nevoile tale și ale celor dragi. De pildă, poți opta pentru asigurări care îmbină protecția și componenta de investiții, precum Asigurarea Așa cum vrei Tu, ținând cont și de faptul că o astfel de poliță acoperă și anumite situații neprevăzute, ca decesul din orice cauză, spitalizarea în urma unui accident sau a unei îmbolnăviri, intervențiile chirurgicale sau apariția unei afecțiuni grave. Totodată, dacă optezi pentru componenta de investiții, este bine de știut că veniturile din asigurări nu se impozitează, iar sumele economisite pot fi folosite de tine sau de persoanele pe care le-ai menționat ca beneficiari.
Bunăstarea ta și a familiei tale depinde de foarte mulți factori, însă, poate cel mai important aspect care o influențează direct este cel legat de resursele materiale. Economisirea și gestionarea cheltuielilor, alegerea soluțiilor potrivite pentru protecția financiară pe termen lung sunt doar câteva dintre modalitățile prin care poți construi o strategie eficientă, care să răspundă nevoilor tale și ale celor dragi.