Siguranța ta și a familiei tale

Statutul de părinte - cum te pregătești și ce ajustări pe plan financiar poți face, pentru siguranța familiei

5 min. de citit
May 18, 2022

Bucuria veștii că în curând vei deveni părinte cu greu poate fi descrisă în cuvinte, însă ea vine și cu o serie de responsabilități cu privire la viitorul familiei voastre. Unul dintre aspectele prioritare devine planul financiar, care va fi puternic influențat de venirea pe lume a unui copil.

Din această perspectivă, o discuție cu partenerul tău despre situația financiară și ce obiective aveți împreuna este un prim pas pentru siguranța financiară a familiei voastre. Mai departe, te invităm să afli care sunt câteva dintre metodele prin care îți poți construi o strategie eficientă.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Planifică un buget pe termen mediu și lung

Orice strategie financiară are la bază stabilirea unor obiective clare nu doar pe termen scurt, ci și mediu și lung. Concret, cheltuielile pe care merită să le ai în vedere atunci când îți dezvolți o strategie financiară și de economii pentru copilul tău, pot fi împărțite în:

  • obiective pe termen scurt – produsele pentru îngrijirea bebelușului, hainele, vizitele la doctor și cheltuielile medicale, alimentația specială sunt doar câteva dintre cheltuielile care devin prioritare, în primă fază;
  • obiective pe termen mediu – resurse pentru viitoarele cheltuieli cu taxele de școlarizare (poate vei dori să-ți dai copilului la o grădiniță sau școală privată), sau cu activitățile extra-curriculare (sport, desen, muzică, în funcție de interesele pe care cel mic le va avea);
  • obiective pe termen lung – cheltuieli precum cele determinate de educația universitară, pregătirea profesională, sau chiar achiziții ambițioase precum o mașină sau o locuință atunci când devine adult

Odată ce cunoști, în ansamblu, nevoile potențiale ale familiei voastre, stabilește și sursele de venituri care te vor ajuta să le acoperi. Ulterior, poți începe să lucrezi propriu zis la resursele necesare pentru a acoperi nevoile respective.

Creează-ți o disciplină de economisire

Nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul, mai ales în perioada postnatală, când pot să apară anumite probleme medicale minore, dar în măsură să îți afecteze echilibrul financiar și cărora trebuie să fii pregătit să le faci față. Prin urmare, este important să îți organizezi un fond pentru situații de urgență, care poate acoperi cheltuielile curente și viitoare pe trei până la șase luni.

Ca să poți constitui acest fond de rezervă, este necesar să îți creezi o disciplină în ceea ce privește economisirea. Un studiu realizat de Reveal Marketing Research în primul trimestru al anului 2022 și citat de portalul 1asig.ro arată că doar 18% dintre români au obiceiul de a economisi. Același studiu arată că familiile cu copii economisesc cel mai mult (26%), în timp ce procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani și care economisesc a scăzut cu 5 procente (19%), iar ponderea persoanelor vârstnice ce au un obicei de economisire a crescut cu 10 procente (20%) față de anul 2021.

Pentru a-ți construi un obicei sustenabil de economisire, începe prin a face o analiză a situației financiare generale (ce venituri aveți și ce cheltuieli lunare sunt) și apoi să împarți nevoile în patru mari categorii, în funcție de motivele prioritare sau nu, pentru care cheltui:

  • primare - facturi, chirie sau rate la un credit imobiliar, cheltuieli cu transportul în comun sau cu automobilul propriu, întreținerea locuinței, alimente, produse de igienă - aceste cheltuieli nu pot fi reduse pentru că sunt obligatorii;
  • secundare - haine, produse cosmetice, abonamente la anumite servicii (internet, telefonie mobilă, platforme de streaming), servicii de îngrijire personală, înlocuirea anumitor device-uri – aceste cheltuieli sunt necesare, dar pot fi ajustate sau chiar eliminate în unele cazuri pentru a face loc economiilor;
  • obligatorii, dar nu lunare - impozitele, asigurările pentru mașină, locuință, de sănătate, de viață, de exemplu, care nu sunt neapărat cheltuieli lunare, ci trimestriale sau chiar anuale;
  • opționale - vacanțe, evenimentele culturale, ieșiri la restaurant - sunt cheltuieli ce pot fi chiar eliminate, dacă veniturile nu le pot acoperi în mod sustenabil.

După ce ai încadrat toate cheltuielile tale în una dintre categoriile de mai sus, calculează care este suma pe care o poți economisi periodic. În cazul în care observi că nu mai dispui de astfel de sumă, este necesar să îți prioritizezi economiile și să ajustezi anumite cheltuieli din aria celor secundare sau opționale, pentru a putea susține obiceiul de a economisi.

Poți folosi și instrumente gândite special pentru a te ajuta să îți creezi o rutină lunară cu privire la economisire, precum aplicațiile mobile care te ajută să îți monitorizezi cheltuielile sau debitări automate lunare (în ziua salariului, de pildă) din contul curent într-un cont de economii.

Economisește și investește eficient

Pe lângă un plan financiar cu obiective clare pe termen mediu și lung și constituirea unui obicei de economisire, nu uita că este la fel de important să realizezi și un plan eficient de protecție financiară și investiție.

Începe prin a îți proteja sumele economisite de cheltuieli neprevăzute și stabilește care sunt riscurile de care vrei să te protejezi.

Fie că este vorba de reparații necesare pentru locuință în situația unor defecțiuni, sau despre cheltuieli medicale ce ar putea apărea pe termen lung, orice risc financiar și care vă poate destabiliza bugetul lunar și economiile, trebuie luat în calcul într-o strategie financiară pe termen lung. Asigurările de sănătate sau de bunuri te pot proteja de aceste riscuri și îți pot oferi mijloacele financiare necesare pentru a acoperi cheltuielile, fără să fie nevoie să intri în economii.

Odată ce sumele economisite sunt protejate și sunt în măsură să acopere nevoile voastre financiare pentru 3 până la 6 luni, sumele pe care le economisești după acest prag pot fi direcționate în instrumente de investiții. În funcție de profilul tău investițional, poți alege să îți direcționezi banii în instrumente bancare de investiții (cum sunt fondurile mutuale, de pildă), în investiții pe bursă (cu ajutorul unui broker sau al unor aplicații/servicii de investiții) sau poți opta pentru o asigurare cu o componentă suplimentară de investiție.

Spre deosebire de alte instrumente de investiții, reține că în cazul asigurărilor, veniturile din componenta investițională nu sunt supuse impozitului pe venit (care în prezent este de 10%).

Gândește-te la o strategie pentru siguranța viitorului copilului

Odată ce ai devenit părinte, una dintre cele mai mari griji ale tale este să previi și să prevezi o mulțime de situații care ar putea duce la accidentări sau probleme de sănătate. Și asta, fără să fii nevoit să-l îngrădești pe cel mic să se exprime creativ sau să exploreze lumea. Iată de ce, o variantă pentru siguranța copilului tău și nu numai poate fi o asigurare pentru copii, care vă oferă protecție atât ție ca părinte, cât și celui mic.

O astfel de poliță acoperă următoarele situații:

  • asistența medicală de urgență pentru copii;
  • beneficii în caz de spitalizare și intervenții chirurgicale, din accident sau din accident și îmbolnăvire;
  • protecție financiară în caz de fracturi, arsuri din accidente;
  • protecție financiară în situația dezvoltării unei boli grave;
  • protecție financiară în cazul unei invalidități ca urmare a unui accident;
  • a doua opinie medicală, pentru confirmarea sau infirmarea unui diagnostic;
  • posibilitatea cunoașterii copilului prin teste practice;
  • protecția financiară a copilului, în cazul decesului titularului/rudei (părinți, bunici, mătuși, unchi).

Totodată, poți să personalizezi planul de protecție și să optezi pentru un plan de investiție prin care să aveți resursele necesare pentru obiective precum studii universitare sau postuniversitare, sau chiar achiziția unei locuințe pentru copilul devenit adult.

Statutul de părinte vine cu o mulțime de responsabilități, pe planuri multiple. Asumarea responsabilităților financiare pe termen lung și planificarea pentru cheltuieli de toate tipurile te pot ajuta să simți că deții mai mult control asupra viitorului tău și al vostru, și să te bucuri mai mult de fiecare zi, știind că ai resursele și protecția cu care să faci față cât mai multor provocări.

Sursa foto: Shutterstock

Suntem aproape de tine oriunde ai fi.