Stil de viață
Cum ai grijă de sănătatea ta. Analize medicale de rutină, factori de risc și forme de protecție financiară
Prevenția prin analize medicale și controale de rutină este cea mai eficientă metodă de a evita dezvoltarea unor afecțiuni, ori agravarea celor deja existente. Totodată, pentru că există și afecțiuni pe care controalele și analizele de rutină nu le pot preveni - fracturi provocate de accidente, de exemplu, e important să ai în vedere și soluții pentru protecția ta financiară în cazul unui eveniment neprevăzut care îți afectează sănătatea.
Discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.
Acordă importanță prevenției. Analize și controale de rutină
La un consult medical de rutină pot fi depistate anumite afecțiuni în stadii incipiente și poate fi monitorizată evoluția celor deja existente.
Cum întotdeauna este de preferat să previi o problemă decât să o tratezi, există câteva analize medicale esențiale, recomandate, de regulă, o dată la șase luni. Dacă este vorba despre o afecțiune cronică, așa cum este diabetul sau o boală cardiovasculară, ele se repetă mai des, la indicațiile medicului specialist.
Iată care sunt unele dintre cele mai importante teste medicale, în prevenția afecțiunilor cronice, potrivit Centrului American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC):
● controlul tensiunii arteriale - conform CDC, 80% dintre atacurile cerebrale pot fi prevenite, iar monitorizarea tensiunii arteriale este unul dintre factorii de risc cel mai ușor de controlat; valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: <120 mm Hg (presiunea sistolică) și <80 mm Hg (presiune diastolică);
● verificarea nivelului colesterolului - presupune monitorizarea a patru elemente: ○ colesterolul rău (LDL) - la valori mari, poate duce la afecțiuni cardiovasculare;
● colesterolul bun (HDL) - la valori mari, reduce riscul apariției problemelor cardiovasculare;
● trigliceridele - dacă nivelul lor este crescut și se suprapune peste valori scăzute ale HDL-ului și mari ale LDL-ului, poate crește riscul apariției unor afecțiuni cardiovasculare;
● colesterolul total - LDL-ul + HDL-ul + numărul trigliceridelor;
● monitorizarea valorii glicemiei - nivelul normal al glicemiei (concentrația glucozei în sânge) depinde de vârstă; hiperglicemia sau hipoglicemia reprezintă semne ale unor probleme medicale grave.
Factori de risc pentru cele mai frecvente afecțiuni
Este bine de știut și care sunt factorii care cresc riscul îmbolnăvirilor pentru a înțelege cum să te protejezi, dincolo de analizele de rutină pe care le poți efectua.
Afecțiunile cronice reprezintă, conform OMS, cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, iar ele sunt în strânsă legătură cu obezitatea, tensiunea arterială ridicată, nivelul de colesterol ridicat, consum de alcool și tutun. De altfel, analizele de rutină menționate anterior sunt menite pentru a depista exact acești factori de risc, precum nivelul tensiunii arteriale sau a colesterolului.
În același timp, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie (APA), stresul cronic, de pildă, poate afecta toate sistemele organismului, de la cel locomotor (în special mușchii), respirator, cardiovascular, endocrin, gastrointestinal și până la cel nervos și reproducător. Efectele pe care stresul le are asupra corpului uman sunt, prin urmare, complexe, astfel încât un echilibru dintre viața de familie și cea personală este esențial pentru a ne menține sănătoși.
De asemenea, o stare de sănătate bună depinde în mare măsură și de un stil de viață sănătos care presupune, printre altele, să faci cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi și să adopți o dietă echilibrată, care să nu includă alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi.
Asigură-te că ești protejat în cazul dezvoltării unei afecțiuni
Cu toate măsurile de precauție pe care ți le iei, nu poți ști niciodată ce-ți rezervă viitorul și când poate să apară un eveniment neprevăzut. Nu poți evalua cu exactitate nici impactul financiar sau emoțional pe care acesta îl poate avea asupra ta și a celor dragi. Prin urmare, construirea unei strategii pe termen lung este esențială, pentru ca tu și familia ta să puteți acționa eficient, indiferent de situație.
Din acest punct de vedere, o formă de protecție financiară, cum este o asigurare de viată, poate fi un sprijin pentru tine și familia ta. Astfel de polițe îți oferă un sprijin financiar stabilit de tine împreună cu un consultant de asigurări în cazul diagnosticării cu o afecțiune medicală gravă precum tumori, boli cardiovasculare sau neurologice grave sau afecțiuni ce necesită transplant de organe sau de măduvă osoasă.
În același timp, poți lua în calcul și achiziționarea unei asigurări de viață ce te protejează și în cazul unui accident sau a unor intervenții chirurgicale sau spitalizări necesare pentru afecțiuni minore. Poți vedea mai multe variante de planuri de protecție accesând această pagină.
Acoperirea este valabilă oriunde în lume, chiar dacă îți schimbi țara de reședință, iar banii pot fi utilizați pentru a urma tratamentul indicat de medicul specialist.
Atunci când vine vorba de sănătatea ta, pe lângă analizele și controalele medicale de rutină, este esențială și protecția financiară în cazul unor evenimente neprevăzute pentru ca tu și cei dragi să puteți gestiona eficient orice situație, fără ca acest lucru să afecteze stabilitatea financiară a familiei.