Stil de viață
Back to school
Articol realizat în colaborare cu Alina Epure, Doctor in medicină, specialist în biochimia nutriției, terapeut nutriționist, membru ESPEN și The Nutrition Society
Un nou an școlar ne întâmpină, ca de fiecare dată, cu emoții, curiozitate și pregătiri intense de la mic la mare. Iată câteva recomandări de comportamente sănătoase pentru noua generație de astăzi, o viitoare generație de peste ani și ani, pe care ne-o dorim sănătoasă din toate punctele de vedere. Atât fizic, cât și emoțional și mintal.
Venim către copii din dorința de a-i ajuta să facă față noului an școlar, având o agendă încărcată ca a unui important director de companie. Ne așteptăm să fie performanți, veseli și cooperanți. Dar oare știu ei să-și gestioneze resursele pentru a susține ritmul impus de noi, adulții? Sau au nevoie de suport și îndrumare din partea noastră?
Merg anual în grădinițe, școli, licee, universități, unde întâlnesc copii din toate grupele de vârstă. Observ an de an, cu tristețe, o accentuare a stării de oboseală, a gradului de supraponderabilitate. O creștere a stării de agitație, o agresivitate nefirească în contextul vârstei. În spatele acestor expresii interioare este un context interior, nevăzut, dar care are un substrat biochimic, psihologic și social.
Oricare dintre cele trei surse de stres poate determina comportamente nepotrivite în noul an școlar. Acestea sunt judecate, etichetate, criticate, in defavoarea creșterii și dezvoltării copiilor.
Starea de oboseală, lipsa randamentului școlar, pierderea bucuriei de a veni la școală pot avea diferite cauze, de tip fizic sau emoțional. Când un copil nu beneficiază de suficient somn, nu are o alimentație sănătoasă și echilibrată, nu petrece timp în aer liber, nu face mișcare, nu are parte de atenția părinților, nu este în preajma prietenilor, apar dezechilibre în starea sa de bine. În aceste condiții, copilul poate căuta să umple aceste goluri într-un mod superficial și nesănătos, mâncând compulsiv, petrecând mult timp pe telefon sau la televizor, ceea ce le agravează și mai mult prăpastia interioară.
Cum îi putem ajuta pe cei mici înaintea începerii unui nou an școlar? Iată câteva idei - suport pentru sănătatea fizică, mintală și emoțională a copilului și a familiei acestuia:
Rutina zilnică
O rutină predictibilă le oferă copiilor un sentiment de siguranță și stabilitate și ajută enorm în dezvoltarea unor comportamente sănătoase. Fie că este vorba despre activitățile școlare, timpul petrecut în familie, mesele sănătoase, odihna, activitățile sportive, programul de somn, întâlnirile cu prietenii sau jocul, toate acestea contribuie la o rutină stabilă și benefică pentru copii. În concluzie, o rutină bine stabilită, care include toate aceste aspecte, contribuie semnificativ la dezvoltarea armonioasă a copiilor, oferindu-le un cadru stabil și predictibil în care să crească și să se dezvolte pe parcursul noului an școlar.
Activitățile sportive
Practicarea cu regularitate a sportului și mișcarea în aer liber sunt esențiale pentru menținerea sănătății copiilor și pentru starea lor de bine. Integrarea activităților sportive în rutina zilnică, îi învață pe copiii că acesta este un comportament firesc, normal, un mod de a-și respecta și îngriji propriul organism. Părinții pot contribui la dezvoltarea armonioasă și echilibrată a copiilor prin promovarea unui stil de viață activ și sănătos. În plus, mișcarea în aer liber oferă copiilor oportunitatea de a se conecta cu natura, de a respira aer curat și de a se bucura de lumina naturală, toate acestea având un impact pozitiv asupra stării lor de bine.
Timpul optim pentru teme
Timpul alocat temelor școlare poate varia, în funcție de anul de studiu în care este fiecare copil. Dar este important ca acestea să fie făcute într-o atmosferă liniștită, fără presiune, amenințări sau recompense. Este recomandat ca temele să fie finalizate până la ora 20:00. După această oră nivelul de oboseală crește pentru întreaga familie iar disponibilitatea emoțională se reduce. În acest context pot apărea comportamente inutile, chiar distructive din punct de vedere relațional. Pentru a crea un mediu propice realizării temelor asigurați-vă că biroul este într-un loc luminat și liniștit, fără tentații precum televizor sau telefon. Evitați gustările care pot distrage atenția pe activitatea respectivă. Un mic spațiu de relaxare este util, pentru pauze scurte, atunci când copilul începe să dea semne de oboseală sau când își pierde concentrarea. O pauză scurtă, un pahar de apă, un fruct, câteva nuci, o gură de aer curat în curte sau pe terasă ajuta copilul să se reconecteze și să finalizeze cu succes temele.
Alimentația sănătoasă și echilibrată
O alimentație sănătoasă și echilibrată reprezintă fundația performanței fizice și cognitive a copiilor în noul an școlar. Aceștia au nevoie de o dietă variată și echilibrată, adaptată vârstei și nivelului de activitate zilnică, pentru a avea energie de dimineață până seara. Este important să se stabilească o rutină alimentară care include toate grupele de alimente, asigurându-se astfel aportul necesar de vitamine și minerale. Prin încurajarea unei alimentații sănătoase, părinții pot ajuta la formarea unor obiceiuri alimentare durabile, care vor susține pe termen lung sănătatea fizică și mentală a copiilor.
Susținerea și motivarea
Sprijinul și motivația oferite de părinți sunt esențiale pentru succesul copiilor, atât în activitățile școlare, cât și în cele extrașcolare. Școala poate fi, uneori, o sursă de stres pentru copii, iar părinții pot interveni pentru a le oferi suportul necesar. Este important ca părinții să fie prezenți, să își asculte copiii, să îi susțină, să îi înțeleagă și să le ofere dragostea lor necondiționată. Mai jos sunt câteva recomandări valoroase pentru părinți, bunici și toți adulții care interacționează cu copiii și influențează creșterea lor armonioasă:
- Oferiți sprijin și mențineți o atitudine pozitivă – Ascultați cu atenție fiecare copil, fiți prezenți alături de el și oferiți-i sprijin atunci când întâmpină dificultăți pe drumul copilăriei. Este esențial să le arătați copiilor că sunteți de ei în noul an școlar, să le oferiți înțelegere și suport emoțional, contribuind astfel la dezvoltarea lor armonioasă.
- Aveți încredere în abilitățile copilului – Fiecare dintre noi are activități pe care le face cu plăcere și în care excelează. Dar există și sarcini pe care le facem pentru că trebuie, fără pasiune și fără împlinire personală. Același comportament se regăsește și la copii și adolescenți. Aceștia își manifestă bucuria sau refuzul de a face anumite activități. În calitate de adulți, este esențial să avem răbdare și să le oferim suportul necesar. Este important să le arătăm copiilor că și adulții greșesc și că există activități la care nu se pricep la fel de bine. Astfel, copiii vor învăța că nu trebuie să fie perfecționiști și că este în regulă să nu exceleze în toate domeniile. Acest lucru îi va ajuta să înțeleagă că nu trebuie să fie într-o continuă alergătură pentru a demonstra că sunt capabili. Bucuria de a fi, de a trăi, de a iubi, de a avea curaj, de a zâmbi și de a deveni ceea ce își doresc se învață acasă, în familie.
- Sprijiniți adaptarea și relaționarea cu colegii – Discutați cu copiii despre relațiile lor cu alți copii și cu profesorii. Subliniați importanța cooperării, prieteniei, acceptării și respingerii în cadrul unui grup. Atât copiii, cât și adulții au nevoie de cursuri specifice pe tematica Medicina Stilului de Viață, care să sprijine dezvoltarea și menținerea unui stil de viață sănătos.
Așadar, vă doresc acomodare ușoară în noul an școlar, bucurie, sănătate, încredere. Fiți o prezență de calitate și o sursă constantă de inspirație pentru toate etapele de creștere și dezvoltare a copiilor.