Stil de viață
Nutriția, fundamentul sănătății
Articol realizat în colaborare cu Alina Epure, Doctor in medicină, specialist în biochimia nutriției, terapeut nutriționist, membru ESPEN și The Nutrition Society
Ce numim nutriție?
Când vorbim despre nutriție, facem cu ușurință asocierea cu dieta, cu scăderea sau creșterea greutății. În realitate, nutriția este fundația sănătății. Aceasta ne influențează longevitatea și vitalitatea, dar și modul de a gândi și de a funcționa.
Calitatea vieții după vârstele de 40, 50, 60 de ani, apoi după 70, este rezultatul comportamentelor dezvoltate în relația cu sănătatea și cu stilul de viață în copilărie și adolescență.
Grija față de sănătate este o responsabilitate personală, care trebuie să înceapă în copilărie, în familie. Investiția de astăzi în sănătatea personală nu aduce rezultate imediate. În schimb, dacă ne raportăm la sănătate ca la bogăția de prim rang, atunci ne asumăm în totalitate bugetul alocat pentru tot ce este necesar să facem pentru a fi în cea mai bună formă a noastră zi de zi. Astfel, dezvoltăm un limbaj al sănătății, al valorilor importante, al comportamentelor necesare pentru a dobândi starea de bine mult dorită, dar câteodată neglijată.
Sănătatea ca stil de viață
Anual, observ că sunt din ce în ce mai mulți copii și adolescenți care ajung la nivel de supraponderabilitate, obezitate, iar situația este tratată ca fiind o normalitate. În felul acesta, ei sunt expuși unor riscuri majore la vârste mult mai mici decât ar fi de așteptat. Este important ca fiecare dintre noi să contribuie la a construi generații sănătoase, să investească timp, buget și spațiu în construirea unor comportamente echilibrate, ce pot crea o perspectivă optimistă de viață.
Înlocuiește îndoielile cu soluții și frica cu libertatea, prin Asigurarea de sănătate „Dublu Liniștit”, special creată pentru protecția ta financiară, necesară în cazul evenimentelor neprevăzute. Cu o astfel de asigurare, ai acces la servicii de spitalizare, intervenții chirurgicale, investigații medicale sau acoperiri suplimentare, în funcție de pachetul ales.
Orice afecțiune diagnosticată produce o uzură fizică, mintală, emoțională și impune cooperarea cu o echipă medicală, pentru a primi suport medical, dar și emoțional, psihologic, financiar. Nu întotdeauna prietenii sau familia au resursele să susțină povestea unui pacient cu afecțiuni severe, nu au instrumentele pe care să le acceseze și să ajute în mod real.
Conectarea cu echipa medicală potrivită, care să lucreze mult și interdisciplinar este șansa fiecăruia dintre noi, atât timp cât se impune lucrarea cu o astfel de structură medicală. Medicina de precizie evoluează extraordinar, poate fi un element diferențiator major în evoluția, stagnarea sau reversibilitatea unei afecțiuni. Este important să ajungem la locul potrivit, la specialistul potrivit, astfel încât soluțiile personalizate să fie definite cu har, dar, pasiune și știință.
Stresul cotidian poate amprenta în mod negativ starea de sănătate a copiilor, a adolescenților, a adulților, iar neutralizarea efectului pe care îl poate avea acesta trebuie să fie o prioritate a fiecărei zile.
Importanța alimentației
Alimentația personalizată este punctul de plecare pe drumul sănătății, atât în prevenție, cât si în diferite afecțiuni. Alimentația poate ajuta sau poate distruge fiecare celulă a corpului nostru, în funcție de alegerile pe care le facem. Alimentele ce ajung în corpul nostru reprezintă energia pentru fiecare celulă pe care o deținem. Calitatea, cantitatea, asocierile, rutina, orele de masă sunt importante în trasarea impactului pe care îl poate avea fiecare aliment.
Performanța fizică și cognitivă este dependentă de ceea ce mâncăm, de biochimia noastră, de factorii psihologici și sociali. De asemenea, prin alimentația potrivită ne arătăm respectul față de noi înșine.
Alimentele consumate pot fi combustibil pentru starea de bine. Identificarea combustibilului potrivit și furnizarea lui în funcție de nevoia zilnică reprezintă baza strategiei de sănătate. Următorul pas trebuie să fie definirea unor obiective de sănătate și a unor instrumente concrete de acțiune pentru a fi într-o întinerire celulară zi de zi.
Prevenția și combaterea afecțiunilor
Dați-vă șansa de a parcurge un drum potrivit, definit la nivel individual, accesând cele mai inovative scheme de acțiune, definite cu tehnologii și tratamente de ultimă generație, atât pentru prevenție, cât și în scop terapeutic, mai ales în ceea ce privește afecțiuni precum cele cardiovasculare, cancer, Alzheimer. Acestea din urmă ne sperie pe fiecare dintre noi, dar felul în care prevenim și în care le combatem este responsabilitatea noastră. De aceea, în cazul diagnosticelor grave, asigurarea de sănătate „Să fii bine” te poate proteja cu acoperiri extinse pentru afecțiuni oncologice, dar și pentru alte afecțiuni grave, în funcție de pachetul ales.
Cu toții trebuie să ne cultivăm dorința autentică de a fi în cea mai bună formă, longevivi și plini de vitalitate.
Fii în cea mai bună formă a ta!