Stil de viață
Responsabilitatea financiară în cuplu. În ce merită să investiți împreună
O relație serioasă ajunge, mai devreme sau mai târziu, la unul dintre cele mai importante teste necesare pentru a atinge maturitatea: cel al responsabilității financiare. Fiecare dintre parteneri aduce cu el un anumit tip de educație a administrării banilor, iar viața în doi poate scoate la iveală diferențe decisive în materie de economisit și cheltuit.
Dincolo de clasicele discuții legate de cine trebuie să plătească nota de la restaurant sau facturile la utilități, este nevoie de o viziune comună asupra a ce trebuie să se întâmple cu veniturile cuplului. Nimic nu este mai util decât o discuție deschisă, care să scoată la iveală lucrurile cele mai importante pentru fiecare dintre parteneri. Odată ce ați ajuns la un numitor comun, veți putea decide ce rol va avea bugetul casei în planurile voastre pe termen mediu și lung.
Discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.
Împărțiți sarcinile financiare
Așa cum mutatul împreună a însemnat pentru voi repartizarea în mod echitabil a sarcinilor casei, cum ar fi curățenia sau spălatul vaselor, la fel ați putea proceda și în privința banilor care vă pleacă lunar din buget.
Monitorizarea cheltuielilor lunare și ținerea lor sub control vor funcționa optim câtă vreme fiecare dintre voi știe foarte clar ce parte din venitul lunar trebuie să rămână intactă. Acesta nu este doar un exercițiu de onestitate în cuplu, ci și un bun antrenament de management financiar, în beneficiul amândurora, pentru momentul în care veți decide să faceți pasul de la a economisi, pur și simplu, la a investi.
Stabiliți interese și priorități comune
Poate că unul dintre voi preferă vacanțele, iar celălalt ar vrea să economisească pentru o mașina cu mai mulți cai-putere. Acesta este punctul de la care pot porni diferențe mari și chiar neînțelegeri în modul în care fiecare dintre voi își administrează câștigurile. Dacă nu ați ajuns la faza în care banii fiecăruia dintre voi sunt banii amândurora, este util să creați o rezervă comună în care să contribuiți proporțional, în funcție de venituri.
În acest fel, nu veți perturba echilibrul financiar al cuplului, dar vă veți putea menține stilul de viață pe care îl aveați și înainte de a începe relația. Astfel, veți face un pas intermediar către o viziune comună referitoare la cum merită să folosiți banii pe care îi câștigați împreună. Un capitol important, la care veți ajunge după ce veți transforma câștigurile fiecăruia dintre voi într-un buget comun, va fi cel al deciziilor financiare cu impact pe termen lung.
Vezi 👉 AICI pentru ce planuri de investiții poți opta cu ASIGURAREA WISE SIMPLU
Fiți pregătiți pentru situații neprevăzute și alegeți un plan de investiții pentru viitor
Banii ținuți la saltea nu mai sunt de mult timp cea mai bună idee, iar în locul acesteia, ați putea opta pentru investirea lor în instrumente dedicate. Asigurarea “Wise Simplu” este unul dintre acestea, cu cele cinci programe de investiții dedicate, în lei sau în euro. Prima de asigurare se plătește în lei, lunar, trimestrial, semestrial sau anual, iar platforma online e-Customer vă ajută să monitorizați tranzacțiile și valoarea contului. Sunteți mereu în control deplin asupra sumei investite, datorită informațiilor frecvente despre scăderea sau creșterea prețurilor peste pragul pe care l-ați setat pentru investiție.
Un astfel de demers responsabil, de a investi alături de partenerul tău banii economisiți prin efortul amândurora, nu poate fi complet fără a vă asuma și evoluția neprevăzută a lucrurilor. Uneori, planurile și stabilitatea financiară pot fi influențate tocmai când te aștepți mai puțin. Pachetul de bază include automat protecția pentru acoperirea riscului de deces din orice cauză, iar dacă nu este solicitată despăgubirea pentru acest eveniment până la maturitatea poliței sau până la sfârșitul anului 15 al acesteia, se acordă un bonus de 30% din suma primelor plătite.
Indiferent de cultura financiară pe care o are fiecare dintre voi, este important să vă setați scopuri precise pentru viitorul mediu și îndepărtat, în slujba cărora să vă puneți efortul combinat. Dorințele fiecăruia dintre voi pot da naștere celor mai importante scopuri pentru care merită să deveniți mai ponderați în ceea ce privește cheltuielile făcute din impuls. Pe măsură ce veți strânge o sumă de bani care va fi tot mai satisfăcătoare, veți conștientiza potențialul ei de a vă aduce periodic alte beneficii
Bugetați fiecare achiziție
Să păstrați cheltuielile în limitele veniturilor, lună de lună, este mai mult decât o recomandare. Dacă planurile voastre merg mai departe de cumpărarea unui gadget sau de rezervarea hotelului pentru un city break, toate costurile de zi cu zi trebuie ținute sub control. Un bun punct de pornire este recapitularea cheltuielilor nu tocmai necesare pe care le-ați făcut în ultimele luni.
Astfel, veți realiza care sunt golurile prin care se drenează resursele voastre financiare și ce anume vă poate împiedica să economisiți mai mulți bani. Pentru ca obiceiul să nu continue, fixați valori maxime de preț pentru diferite categorii de produse și excludeți cumpărăturile făcute din pur capriciu. Desigur, veți păstra eventualitatea unor cheltuieli neprevăzute, dar tocmai un regim cumpătat le va face posibile de fiecare dată când se ivesc.
Discuțiile despre aspectele financiare reprezintă un test de maturitate pentru un cuplu și este și cheia pentru un viitor stabil din punct de vedere financiar pentru ambii parteneri.