Stil de viață
Cum să-ți menții calitatea vieții odată cu trecerea anilor
Odată cu trecerea anilor, este important să descoperi noi metode prin care să îți menții starea de sănătate și de spirit, mai ales după retragerea din activitate, când ai mai mult timp pentru tine și pasiunile tale.
Activitățile intelectuale, utile în combaterea depresiei și anxietății
Pentru foarte multe persoane active, trecerea anilor aduce cu sine o stare de monotonie, generată de lipsa de ocupație, care poate cauza stări de anxietate sau poate duce chiar la depresie. Cel mai bun mod prin care poți evita apariția acestor stări este prin implicarea constantă în activități care îți vor ține mintea ocupată și care te vor ajuta să dobândești noi cunoștințe.
Astfel, poți începe să aloci o bună parte din programul tău zilnic cititului sau implicării în activități la care îți doreai să iei parte, însă nu ai reușit din cauza lipsei timpului. Cluburile de șah, de table sau cele dedicate jocurilor de comunitate sunt o metodă foarte bună prin care să-ți menții mintea ocupată și să petreci timp alături de alte persoane cu hobby-uri comune. De asemenea, poți completa cuvinte încrucișate ori poți căuta online jocuri de logică sau de îndemânare, care, arată un studiu publicat în International Journal of Geriatric Psychiatry, te vor ajuta să-ți îmbunătățești memoria.
Discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.
Comunicarea frecventă cu prietenii sau familia, cheia pentru o minte ageră
Un alt mod bun prin care să-ți asiguri sănătatea emoțională este socializarea. Chiar dacă locuiești singur, este important să nu te izolezi și să discuți zilnic cu persoanele apropiate, fie și pentru câteva minute. În cazul în care nu te poți întâlni fizic cu familia sau prietenii tăi, îi poți contacta telefonic sau printr-o aplicație de videoconferință, direct de pe smartphone.
Sănătatea ta emoțională va avea numai de câștigat dacă îți menții active conexiunile sociale, indiferent de mediul prin care o faci, față în față sau de la distanță, prin numeroasele mijloace tehnice pe care le avem astăzi la dispoziție. Mai mult, chiar și cercetările arată că socializarea ne ajută să ne menținem mintea ageră și ne îmbunătățește funcțiile cognitive.
Mișcarea zilnică, un medicament universal
Chiar dacă poate nu mai există multe activități care să te scoată din casă - mersul la birou, de exemplu - este important să nu petreci foarte mult timp în interior și să-ți găsești ocupații în aer liber. Fie că te duci în oraș la cumpărături, fie că ieși în parc pentru o plimbare sau pentru o scurtă sesiune de alergare, este esențial să faci mișcare în fiecare zi. Faptul că eviți sedentarismul te va ajuta să previi o serie de afecțiuni cardiovasculare, probleme de digestie, dar și de ordin mental, precum anxietatea sau depresia.
Totodată, chiar și fără o activitate foarte intensă poți să ai parte de beneficiile cunoscute ale mișcării. Exercițiile de întindere așa cum sunt cele de yoga de exemplu sunt o modalitate perfectă de a te menține în formă, de a-ți îmbunătăți circulația și activitatea cardiacă, dar și de a te relaxa. Aceste exerciții de întindere a musculaturii nu necesită o pregătire prealabilă sau un echipament specific și pot fi executate în confortul propriei tale locuințe, timp de câteva minute în fiecare zi.
Respectarea programului de somn
Deși prea des uitat, somnul joacă un rol foarte important pentru sănătatea noastră, atât mentală, cât și fizică. Un program de somn de circa 7-9 ore pe noapte va contribui la stimularea imunității, la asigurarea sănătății sistemului nervos și a celui cardiovascular, dar și la regenerarea celulelor din organism arată experții de la Sleep Foundation. De aceea, indiferent de activitățile tale zilnice, este necesar să nu neglijezi programul de somn, întrucât acesta influențează numeroase aspecte din viața ta, de la nivelul de concentrare și memorie până la greutatea corporală.
Desigur, o dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare sunt și ele extrem de importante pentru sănătatea ta fizică. Alege pe cât posibil alimente neprocesate, gătește cât de des poți în casă, cu ingrediente de calitate și acordă-i organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a face față oricărei provocări.
Grija pentru propria noastră sănătate ia multe forme și putem avea un aport la ea atât prin obiceiuri zilnice, cât și prin vizite regulate la medic și un plan de protecție care să ne ofere sprijin în situații neprevăzute.
Ține de noi înșine să ne asigurăm un viitor lipsit de griji pentru a ne bucura de viață și de lucrurile care contează cu adevărat.