Stil de viață
Vacanța se încheie, dar copilăria continuă
Articol realizat în colaborare cu Alina Epure, Doctor in medicină, specialist în biochimia nutriției, terapeut nutriționist, membru ESPEN și The Nutrition Society
Sănătatea este o resursă valoroasă pe care o putem construi pas cu pas, încă din copilărie.
Atunci când vorbim despre sănătate, ne gândim la medicina stilului de viață. Mai exact, la cei 6 piloni ai stilului de viață:
- alimentația
- somnul
- mișcarea
- calitatea relațiilor
- adaptarea la stres
- gestionarea dependențelor
Alimentația se află la baza stării de bine și poate consolida performanța fizică și cognitivă a copiilor.Alimentația este un combustibil ce ajută corpul să funcționeze, să se dezvolte, să fie sănătos. Creșterea și dezvoltarea copiilor depinde de o alimentație variată și echilibrată.
Somnul este un proces natural, fiziologic, esențial pentru supraviețuire, suportul nostru energetic principal. Calitatea și durata somnului sunt aspecte importante care le asigura copiilor cea mai bună formă întreaga zi.
Efectul mișcării fizice asupra stării de sănătate depinde de intensitate, durată, frecvență. După o oră de activitate fizică, creierul produce o substanță care ajută copiii să învețe mai ușor. De asemenea, mișcarea ajută copiii să își folosească corpul în moduri care îi susțin să fie mai sănătoși și mai fericiți.
Calitatea relațiilor este esențială și poate îmbunătăți starea de bine a copiilor. Relațiile dezvoltate în copilărie cu părinții, colegii, cadrele didactice, prietenii și bunicii sunt esențiale în ceea ce privește modelarea personalității acestora.
În zilele noastre, stresul are potențialul de a induce o epidemie globală, atât pentru copii, cât și pentru adulți. El este definit ca fiind un factor de mediu capabil să provoace o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului. Activitățile care ne relaxează nu trebuie să lipsească din trusa de prim ajutor atunci când ne simțim copleșiți. Pentru a evita aceste emoții, copiii au nevoie să învețe cum să gestioneze situațiile tensionate și provocatoare.
Dependențele definesc obiceiurile repetitive de consum (alimente, băuturi, jocuri video, telefon, rețele sociale, alcool, tutun, cafea). Stabilirea unor limite sănătoase poate fi greu de acceptat la început, dar reprezintă singura soluție pentru a evita afectarea stării de sănătate.
Află mai multe despre Asigurarea pentru Copii
Deși subiectul sănătății este abordat frecvent, statisticile reflectă o realitate contrară. Riscurile au devenit o normalitate, iar revolta față de propria persoană duce la excese alimentare, apoi la obezitate, manifestată încă din copilărie.
Toți adulții care au un rol esențial în creșterea copiilor devin o sursă de inspirație pentru aceștia, ceea ce presupune și o responsabilitate enormă. Când copiii nu iși găsesc repere în familie, când se instalează o prăpastie relațională în familie, atunci există riscul ca anturajul să își pună o amprentă semnificativă în definirea comportamentelor, atitudinilor și a personalității. Stilul de viață al copilului este dependent în totalitate de stilul de viață al familiei în care crește. În cadrul familiei este necesară stabilirea unor repere clare pentru cei șase piloni amintiți, care vor reprezenta punctul de start al copilului în viață.
Zi de zi, lună de lună, an de an putem parcurge un drum armonios în relația cu starea noastră de bine, iar sănătatea este destinația potrivită, chiar și în vacanță.
Fii în cea mai bună formă a ta și sprijină copiii să își definească starea de bine!